Blog.


#1 Leefstijlsegmentatie - WAAROM DOELGROEPEN?

Ontdek het belang van het kennen van je doelgroepen

 

“Iedereen is welkom.” Dat hoor ik vaak als antwoord van een ondernemer op de vraag: “Wat is je doelgroep?” Dat is natuurlijk geweldig, dat iedereen welkom is, maar het zal geen succesvolle aanpak zijn als je iedereen als je doelgroep beschouwd. Waarom niet? Omdat je je promotie en je dienstverlening niet optimaal op de wensen van een specifieke doelgroep kunt afstemmen. En waarom is dat niet goed? Omdat dan altijd gekozen wordt voor de concurrent die dit wel doet.

 

Een voorbeeld: Een camping zonder focus op een specifieke doelgroep. Er komen mensen die op zoek zijn naar rust en er komen mensen met kinderen die graag samen activiteiten willen ondernemen. Need I say more? De rustzoekers, die vinden niet echt de rust. En de gasten met de kinderen zijn toch wat teleurgesteld over het aanbod aan speeltoestellen en animatie-activiteiten. En hebben het gevoel dat ze de rustzoekers tot last zijn. Beide zullen ze liever kiezen voor een camping die beter bij hun specifieke behoeften aansluit. 

 

Bij een markt waarin het aanbod groter is dan de vraag (zoals bij campings), gebeurt dat ook werkelijk en zal je zonder doelgroepkeuze uiteindelijk geen gasten meer krijgen. En bij een aanbodmarkt ben je ook de laatste die gekozen wordt en krijg je niet de gasten die je verdient. Wanneer deze camping zich op één van de doelgroepen had gericht en het aanbod optimaal aan had laten sluiten, dan gaat de camping overleven en zelfs excelleren!  Voor de gasten met kinderen: groot aanbod van veilige speeltoestellen, een speelhal (voor slecht weer), een kinderspeelhoek in het restaurant, verhuur van trapauto’s en ouder-kind-tandems, een uitgebreid animatieteam en natuurlijk dit allemaal in de marketingcommunicatie verwerkt. De rustzoekers zijn dan nog wel welkom, maar dan misschien buiten het hoogseizoen... 

 

De moraal van het verhaal komt neer op een oude marketing-tegelwijsheid. Afgezaagd, maar waar: Wie niet kiest, wordt niet gekozen.


#2 LEEFSTIJLSEGMENTATIE - DOELGROEPEN, HOE DAN?

Demografische gegevens zijn niet meer genoeg

 

Het is al lang niet meer genoeg om op demografische criteria te segmenteren. Prins Charles en Ozzy Osbourne hebben hetzelfde demografisch profiel (geboren in 1948, opgegroeid in Groot Brittanië, 2x getrouwd, 2 kinderen, succesvol en rijk), maar zullen ze dezelfde behoeften hebben? Nee, natuurlijk niet. Hun waarden, die ten grondslag liggen aan hun gedrag, zijn totaal verschillend. Dus niet leeftijd, sociale status of aantal kinderen bepalen hun gedrag, maar hun waarden. Daarop moet je dus segmenteren en selecteren.

 

Maar hoe deel je de bevolking in op basis van hun waarden of drijfveren? Er zijn twee veel gebruikte modellen die segmenteren op basis van waarden en welke zijn uitgedacht door gerenommeerde bureaus. Dat zijn het Mentality-model van Motivaction en het BSR-model van SAMR. Om het zo goed mogelijk uit te kunnen leggen, duik ik even de  theorie in.

 

Mentality-model Motivaction; status vs verandering

 

Het Mentality-model deelt de “mensheid” in op basis van de waarde die ze hechten aan status (verticale as) en of ze meer conservatief zijn of meer progressief. Ofwel: meer hechten aan hoe het is en was of meer zijn van de verandering. Op basis van deze waarden heeft Motivaction acht sociale milieus gedefinieerd. Deze segmenten - en de mate waarin ze in Nederland voorkomen - zie je in het figuur hiernaast.

BSR-model; psychologie vs sociologie

 

 

Een andere prachtig segmentatiemodel is het BSR-model van SAMR. Dit model deelt de bevolking in op basis van een psychologische as en een sociologische as. In gewone mensentaal is dat of iemand meer extravert of introvert is en of iemand meer ego- of meer groepgeoriënteerd is. In deze figuur is te zien dat met deze indeling vier kwadranten oplevert: vitaliteit, harmonie, controle en zekerheid. Deze kwadranten vormen de basis voor segmentatie. 

 

Het definiëren van doelgroepen op basis van leeftijd, gezinssamenstelling e.d. niet meer effectief genoeg is. Leefstijlsegmentatie, wat gebaseerd is op waarden, is veel beter. En er zijn al modellen waar je dat heel goed mee kan doen: Mentality-model en BSR-model. Omdat ik veel ervaring en kennis heb de toepassing ervan in de toeristische sector, vertel ik in de volgende blogposts over hoe deze modellen zijn toegepast in deze sector.


#3 LEEFSTIJLSEGMENTATIE - WAARDENMODELLEN VOOR DE VRIJETIJDSSECTOR


Ontdek waar je doelgroep naar verlangt in zijn vrije tijd

 

Op basis van zowel het Mentality- als het BSR-model, die ik in het vorige blog besproken heb, is een specifieke vertaalslag gemaakt voor de vrijetijds- / toeristische sector. In deze post vind je de vertaalslag naar de toeristische / vrijetijdssector.

 

Mentality International; ontdek de verschillende waarden voor vakantie en vrije tijd

 

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft samen met Motivaction het Mentality International model gemaakt. Dit model onderscheidt vijf persona’s: Upperclass Paul, Postmodern Nora, Achiever Michael, Mainstream Peter en Traditional Mary.

 

Alle vijf met hele verschillende waarden en daarmee verschillende behoeften met betrekking tot de invulling van hun vrije tijd / vakantie. 

 

Zo gaat Nora vaker naar voor haar onbekende bestemmingen en liefst nog naar plekken waar haar vriendinnen nog niet zijn geweest. Mary daarentegen, gaat liever naar voor haar bekende plekken. Zij gaat het liefst ieder jaar op hetzelfde tijdstip naar dezelfde vertrouwde camping. Michael is van de lol, zoekt bestemmingen waar hij actief plezier kan maken: mountainbiken, uitgaan in een stad, deHeineken-experience... Hij is niet zo geïnteresseerd in cultuur(historie), terwijl Nora dat wel is. Nora vindt Michael meestal een beetje “plat” en “snel”, terwijl Michael Nora een beetje vreemd en principieel vindt. Je begrijpt dat de invulling van je marketingcommunicatie door de hele Experience Journey en ook je aanbod, sterk afhankelijk is van de doelgroep die je hebt gekozen. Je kan midden in de roos schieten, maar ook de plank compleet misslaan!

 

Het voordeel van dit model is dat het in een internationale context is ontwikkeld. En daarmee is het ook goed in te gebruiken voor de bewerking van bijvoorbeeld de Duitse markt.

 

Wil je meer weten van de persona’s in het Mentality International-model. Van iedere groep is een mooi paspoort gemaakt die je allerlei inzichten geeft. Hieronder kan je de paspoorten downloaden.  

Download
Persona Upperclass Paul.pdf
Adobe Acrobat document 3.8 MB
Download
Persona Achiever Michael.pdf
Adobe Acrobat document 3.6 MB
Download
Persona Postmodern Nora.pdf
Adobe Acrobat document 3.9 MB
Download
Persona Traditional Mary.pdf
Adobe Acrobat document 3.7 MB
Download
Persona Mainstream Peter.pdf
Adobe Acrobat document 3.9 MB

Leefstijlvinder; wat doe jij in je vrije tijd?

Op basis van het BSR-model is speciaal voor de toeristische sector het Leefstijlvinder-model ontwikkeld. Dit model onderscheidt 7 segmenten.

 

Voor de segmenten in het Leefstijlvindermodel zijn benamingen gekozen die aangeven wat de betreffende groep zoekt in haar vrije tijd: avontuur, plezier, harmonie, verbinding, rust, inzicht of stijl. Niemand is 100% Avontuur- of Rustzoeker. Dit kan zelfs afhankelijk zijn van het gezelschap of de tijd van het jaar. Zo kan iemand in het gezelschap van zijn vrienden een typische Plezierzoeker zijn en een weekendje Formule 1 doen. Diezelfde persoon vindt bij het kiezen van de zomervakantie met zijn gezin het belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft en is hij meer te typeren is als Harmoniezoeker.

 

Voor de volgende posts kiezen we voor de de Leefstijlvinder als basis, maar ook het Mentality model is zeer goed te gebruiken. En hoewel de basis van het Mentality- en het BSR-model verschilt, is er wel een vergelijking te maken met de persona’s in de verschillende modellen en zijn ze dus ook zeker in combinatie met elkaar te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je zowel de Nederlandse als de Duitse markt wilt bewerken. Zo kan je Nora als Avontuurzoeker typeren. Michael als Plezierzoeker (met een beetje Stijlzoeker). Peter heeft het meeste overeenkomst met de Harmonie- en Verbindingszoeker, Mary is een typische Rustzoeker en Paul een Stijl- en Inzichtzoeker.

 

Zo! Genoeg theorie. Wat heb je er nu eigenlijk aan? Dat ga ik je in het volgende blog vertellen. Afhankelijk van de keuze voor één of meerdere doelgroepen moet je je Experience Journey en je productaanbod afstemmen op de doelgroep(en). Hoe je dat als toeristisch ondernemer kan doen, laten we je in de volgende posts zien.

 

Tip: zelftest

Voor beide modellen bestaat een zelftest, waarmee je kan bepalen tot welk segment jij zelf behoort. Niet alleen interessant en leuk, maar ook heel nuttig. Op deze manier weet je ook van jezelf of je je gemakkelijk of moeilijker kan verplaatsen in de wensen en behoeften van je doelgroep. Een veel voorkomende ‘bias’ is dat een marketeer zichzelf als doelgroeplid ziet en op basis van de eigen interpretatie keuzes maakt. Wanneer hij of zij niet tot de doelgroep behoort, gaat het hier mis bij het maken van keuzes! Handig is dan te weten wie (bijvoorbeeld welke medewerkers) wél tot de doelgroep horen en hen te betrekken in het maken van keuzes.

 

Zelftest Mentality

Zelftest Leefstijlvinder


#4 LEEFSTIJLSEGMENTATIE - MAG IK U VOORSTELLEN: MAIKA, ROXANNE, LIENEKE, HANS, BERT, JACQUES EN DANIËLLE.

De Leefstijlvinder heeft de Nederlandse bevolking ingedeeld in zeven segmenten. Dus niet op basis van leeftijd of gezinssamenstelling, wat we 30 jaar geleden deden, maar op basis van hun waarden en drijfveren die hun houding en gedrag in belangrijke mate bepalen in de vrijetijdsbesteding. Het leefstijlvinder model is gebaseerd op de basisindeling van BSR en is toegespitst op de vrijetijdssector.

 

Even een kort voorstelrondje. Mogelijk kan je al een beetje bepalen welke doelgroep het beste past bij je bedrijf of welke doelgroep(en) je graag zou willen.

 

AVONTUURZOEKER MAIKA - IK HAAL ALLES UIT HET LEVEN

Voor Maika is vrije tijd de tijd waarin ze zichzelf kan ontwikkelen. Ze wil nieuwe dingen beleven, lekker haar eigen gang gaan en vindt het ook niet erg om alleen op vakantie te gaan. Ze bereidt zich wel goed voor op haar vakantie, maar wil ook graag wat aan het toeval overlaten. Maika mengt zich op haar vakantiebestemming graag in het leven van de lokale bevolking en kan met weinig comfort en luxe uit de voeten. Maika is betrokken, intelligent en ondernemend. Ze verblijft het liefst in kleine accommodaties, zoals B&B’s, boetiekhotelletjes en AirBnB's. Ze geïnteresseerd in cultuur, zowel historie als de hedendaagse gebruiken en gewoontes op haar bestemming.


Plezierzoeker Roxanne - Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Roxanne is een vrolijke, spontane tante. In haar vrije tijd wil ze gewoon plezier maken, het hoofd leeg maken, geëntertaind worden. Niet om de wereld te verbeteren, dat is meer iets voor Maika, maar gewoon om vermaakt te worden. Roxanne is graag in het gezelschap van haar vrienden of familie, als het maar gezellig is. Ze gaat er vaak op uit: dagje weg, uitgaan, een stedentrip of vakantie naar de zon. Ze is niet zo kritisch op de bestemming, als er maar ruimte is om het naar je zin te hebben.


Harmoniezoeker Lieneke - Als de kinderen het naar hun zin hebben, heb ik het ook naar mijn zin

Lieneke is een hartelijk en gezellig mens. Ze is zeer sociaal en heeft de neiging zichzelf op de achtergrond te zetten. De harmonie in haar gezin en familie is het belangrijkste in het leven. Vrije tijd staat in het teken van het samenzijn, samen dingen doen; lekker naar het zwembad, een dierentuin of een speeltuin. Het hoeft allemaal niet te gek en te uitdagend. Omdat ze er zeker van wil zijn dat iedereen het leuk heeft, bereid ze de tripjes goed voor. Ze let daarbij ook op de kosten, iets wat Roxanne bijvoorbeeld niet zo veel uitmaakt. Lieneke is niet veeleisend voor haarzelf. Ze regelt alles, zorgt voor de anderen en voor een goede sfeer.


Verbindingszoeker Hans  - geniet van de kleine dingen in het leven

Hans is een maatschappelijk betrokken persoon. Zet zich in zijn vrije tijd in voor een ander, doet vrijwilligerswerk en is betrokken bij het verenigingsleven. Hij trekt er graag op uit met zijn gezin of vrienden. Hij geniet wandelend en fietsend van de natuur en bezoekt ook regelmatig een museum. Hij trekt ook graag rond tijdens de vakantie en hoeft dus niet de hele tijd op één plek te verblijven. Hans kiest wel graag voor wat meer gerenommeerde / bekende plekken als verblijfsaccommodatie; dan weet je zeker dat het goed is. En als het bevalt, komt hij ook graag een keer terug. Hans geniet van de kleine dingen in het leven. 


Rustzoeker Bert  - Liefst in een eigen vertrouwde omgeving

Bert vindt rust en regelmaat erg belangrijk. Wil in zijn vrije tijd ontspannen in zijn eigen vertrouwde omgeving. Blijft in zijn vrije tijd ook graag thuis. Beetje tuinieren, klusjes aan het huis… Bert heeft niet veel nodig om te genieten. Als hij op vakantie gaat, blijft hij het liefst dichtbij huis en bij een vertrouwd plekje. Bert heeft daarom vaak een jaarplaats op een camping of een eigen huisje op een park. Bert onderneemt niet veel tijdens zijn vakantie. Gaat met een vast patroon de dag door. Leest een boek, maakt een puzzel en gaat af en toe een stukje fietsen, wandelingetje door een park en bezoekt een dorpje in de buurt. Bert wil geen gedoe tijdens zijn vakantie, maar rust, ruimte en regelmaat.


Inzichtzoeker Jacques  - Wil graag leren en ervaren

Jacques is een bedachtzaam en intelligent persoon. Vind het niet erg om alleen te zijn, is zakelijk en evenwichtig. Jacques is erg geïnteresseerd en wil ook graag veel weten van onderwerpen; hij wil zichzelf ontwikkelen en leren in zijn vrije tijd. Hij houdt niet van plekken waar veel mensen komen, die ontwijkt hij. Hij gaat graag naar museum of cultuurhistorische plekken. Vrije tijd is voor Jacques ook een moment voor bezinning. Hij wil graag zijn eigen gang gaan en schikt niet gemakkelijk naar de wensen van anderen in zijn reisgezelschap. Zijn eigen wensen zijn leidend. Jacques zijn vrije tijd is waardevol, die moet je goed besteden. Jacques is erg ingetogen en is zeer gesteld op zijn privacy.


Stijlzoeker Daniëlle  - Op zoek naar comfort en uitdaging

Daniëlle is intelligent, sportief, zelfverzekerd en doelgericht. Een zakelijk typje. Ze weet wat ze wil. Ze stelt hoge eisen aan zichzelf, dus mag ze dat ook aan andere doen tijdens haar vakantie. Ze is gesteld op luxe en comfort, als ze vrij is wil ze graag in de watten gelegd worden. Ze gaat niet mee in menigte, wil graag wat anders dan anderen. Ze wil graag nieuwe ervaringen opdoen, geprikkeld worden. Daniëlle trekt er vaak op uit: stedentrips, reizen naar verre landen. Maar niet met een tentje of vouwcaravan. Wel graag in een comfortabel hotel met goede voorzieningen. Ze vindt het dan ook niet erg om wat meer te betalen, als het maar goed is.


 

Tip:

Op www.leefstijlvinder.nl kan je van alles vinden over de verschillende leefstijlsegmenten. Als je een account aanmaakt kan je heel diep gaan met analyseren en kan je zelfs de postcodes van je eigen klanten uploaden om te kijken hoe de verschillende segmenten over jouw klantenbestand zijn verdeeld. En maak je geen zorgen over de kosten… het is al betaald door een flink aantal Nederlandse provincies.


#5 LEEFSTIJLSEGMENTATIE - TRAVEL MOMENTS.

ONTDEK JE DOELGROEPEN EN HUN TRAVEL MOMENTS

 

Om je te laten zien hoe de invulling van je marketingcommunicatie en je marketingproduct wordt als je het toespitst op één van de doelgroepen, neem ik Avontuurzoeker Maika en Rustzoeker Bert als voorbeeld. Ik neem je mee door hun unieke experience journey en ik gebruik hiervoor Google’s Travel Moments aan de basis.

 

Travel moments

Travel Moments geven de theoretische fases weer die een gast doorloopt in de oriëntatie, keuze en bezoek van een vakantiebestemming.

 

Het begint met het zicht bewust worden van de behoefte, oftewel het I.want.to.get.away-moment. In deze fase is het van belang om onder de aandacht te komen door het bieden van inspiratie en een positieve attitude te krijgen met betrekking tot wat je te bieden hebt.

 

Vervolgens komt de potentiële gast in het Time.to.make.a.plan-moment. In deze fase is behoefte aan meer functionele informatie. Informatie over welke vlucht je neemt, waar je zult verblijven, wanneer je op reis gaat, etc. De informatie die nodig is om te bepalen wanneer ze gaan en waar de voorkeuren liggen met betrekking tot de bestemming en accommodatie. 

 

Op grond hiervan maakt de gast een beslissing en gaat over tot het Let’s.book.it-moment. Dit is het moment van conversie. Als ze voor je hebben gekozen en aan de boeking zijn begonnen, zorg er dan voor dat ze niet meer weggaan! Maak het ze zo gemakkelijk mogelijk op dit moment van het boeken. Bouw (een beetje afhankelijk van de doelgroep) zekerheden in; geef ze het gevoel dat het goed komt en dat ze een juiste keuze hebben gemaakt. 

 

Na het boeken komt een de fase tussen het boeken en het daadwerkelijke bezoek. De voorpret fase of wel het Can’t.wait.to.explore-moment. Deze fase wordt door organisaties vaak niet benut, maar kan heel interessant zijn om toch te gebruiken om met je gast te communiceren. Voed de voorpret, geef tips, laat weten wat de weersverwachting is, toon de verschillende excursies die je aanbiedt, vraag of je al wat voor hen kan regelen…

 

Dan is het eindelijk zover: The.moment! Dit is het moment waarop je je gast daadwerkelijk gaat ontvangen. Dit is het moment dat je je dienst gaat leveren en is dus essentieel in de beleving van je gast. We onderscheiden daarom hierin ook nog een aantal mini-moments: Arrival-, Staying- en Departure-moment. In deze momenten liggen enorm veel mogelijkheden om het je gast naar zijn zin te maken, en daarmee ook mogelijkheden om het te verknallen. Dit zijn de momenten die bepalen of een gast ambassadeur, neutrale gast of criticaster wordt. Streef naar het eerste en je gasten gaan een deel van je werk doen in de eerste twee Travel Moments. 

 

Maar na het Departure-moment stop het niet. Wanneer je gast weer is vertrokken is hij beland in het Fully.charged-moment - lekker nagenieten om vervolgens door te gaan naar het I.need.to.tell.everyone-moment. In deze laatste fase zal blijken of je hun verwachting hebt overtroffen, geëvenaard of niet hebt gematcht. Soms zichtbaar via reviews, soms onzichtbaar tijdens de verjaardagsvisite bij oom Peter. Ze laten foto’s en video’s zien, vertellen verhalen, wijzen de locaties aan op Google Maps…

 

Het Travel Moments-model is een hele fijne structuur om de invulling van je (marketing)communicatie op te baseren. Het is goed om je bewust te zijn van de verschillende fasen en om in iedere fase datgene in te zetten de gast naar je toe te halen en het naar zijn zin te maken. Afhankelijk van het Moment en de doelgroep waar je je op focust, kies je hier andere kanalen, systemen, boodschappen en/of tone of voice. 


#5 LEEFSTIJLSEGMENTATIE - Maika en Bert en hun Travel Moments.

Hoe dat voor verschillende leefstijlgroepen kan verschillen, laat ik je zien aan de hand van twee vrij extreem van elkaar verschillende leefstijlgroepen, namelijk de Avontuurzoeker en de Rustzoeker.

 

Ik heb ze al eens aan je voorgesteld: Maika en Bert. Maika is een Avontuurzoeker. Ze wil (nieuwe) dingen beleven. Ze is actief, geïnteresseerd en maatschappelijk betrokken. Bert is Rustzoeker, stelt prijs op rust en houdt van ruimte en regelmaat. Bert heeft een sterke behoefte aan zekerheid en gaat het liefst naar een vertrouwde omgeving op vakantie; geen rare fratsen.

 

Direct in deze fase is al een levensgroot verschil tussen de twee leefstijlsegmenten. Bert, de Rustzoeker, oriënteert zich met behulp van (in zijn ogen) betrouwbare, traditionele bronnen. Via de Kampioen, de vakantiebeurs en zijn vaste reisbureau bijvoorbeeld. Maika, de Avontuurzoeker zou dit zeker niet doen. Zij gebruikt Lonely Planet Magazine, travelinfluencers en travelblogs om zich te oriënteren. Maika ziet graag prikkelende, inspirerende beelden. Bert wil graag bekende, ongecompliceerde en duidelijke beelden zien. Hij wil weten waar hij terecht komt. 

Hier begint het! Het is essentieel om je doelgroep te kennen om ze te bereiken met je aanbod op het moment dat ze zich van een reisbehoefte bewust worden. Op de goede plek met de juiste woorden, de goede toon en met de juiste beelden. 

Het moment van plannen doet zich bij Bert veel eerder voor dan bij Maika. Bert boekt vaak zijn vakantie bijna een jaar van te voren. Dat geeft rust, dan is dat maar geregeld. Maika gaat dikwijls last minute weg, dus haar moment van plannen is vaak veel dichter op The.Moment. Als we kijken naar de intensiteit van het plannen, zien we dat als Bert al naar een voor hem onbekende bestemming gaat (wat hij niet snel zal doen), dan heeft hij veel informatie nodig over de bestemming. Bert zoekt veiligheid en dat maakt dat hij graag wil weten wat de kosten precies zijn en of hij zijn auto daar (gratis) kan parkeren. Spreken ze Nederlands? Wat is het weer? Hoeveel bagage mag je meenemen? Wat voor eten wordt geserveerd? Het liefst is Bert op zoek naar een buffet, dan kan hij kiezen wat hij lust. Kortom als Bert je doelgroep is, zorg dan dat je deze informatie goed voor elkaar hebt op je website. Niet? Dan gaat Bert een klikje verder kijken bij je concurrentie. 

Voor Maika is dat niet nodig. Die wil in deze fase geïnspireerd worden. Kan ze straks iets ontdekken, iets nieuws meemaken? Is het avontuurlijk? Natuurlijk wil ze weten wat het (ongeveer) gaat kosten, maar al die praktische zaken ziet ze wel als ze er is. Juist het onbekende is de reden waarom ze op vakantie gaat, ze wil ontdekken, niet alles van te voren weten. Voor haar zijn vooral thema’s als duurzaamheid belangrijk. 

Het is niet waarschijnlijk dat Bert en Maika elkaar op hun verblijfsaccommodaties treffen. Bert verblijft het liefst op een grote camping, bungalowpark of in een hotel van een bekende keten. Maika absoluut niet! Zij zoekt naar een hostel, boetiekhotelletje, een Airbnb of een basic camping. Bert vindt zekerheid bij boeken ook fijn. Zorg dus voor een duidelijk, stap-voor-stap boekingsproces met een bevestiging via mail en misschien zelfs per telefoon. De mogelijkheid om alvast wat zaken bij te boeken (fietshuur, full pensioen, lakenpakket, annuleringsverzekering) past ook helemaal bij Bert. 

De voorpretfase! Voor Maika een moment om zich te verdiepen in de cultuur, om nog meer inspiratie te zoeken, haar rugzakje te pakken. Als je met Maika wilt communiceren in deze fase, inspireer haar dan met mooie bezienswaardigheden en unieke activiteiten. Stuur Bert een checklist en een lijstje met praktische zaken voor tijdens zijn verblijf. En laat hem alvast weten welke bungalow voor hem gereserveerd is en geef hem het gevoel dat ze op hem rekenen.

Bij ontvangst in het hotel spreek je Bert met “u” aan. Leg Bert uitgebreid uit waar hij en zijn vrouw de kamer kunnen vinden, het liefst met plattegrond erbij. Vertel hoe laat en waar ze kunnen eten (ook dan is het plattegrondje handig), wat de wifi-code is, een boekje en kaart van de omgeving en als ze vragen hebben, dat ze dan altijd bij deze medewerker terecht kunnen. Zij spreekt het beste Nederlands. 

Bij Maika… tja je zal het langzaamaan zelf wel kunnen invullen: informeel, redt zichzelf wel, vindt het zelfs een beetje irritant wanneer je het op een plattegrond gaat uittekenen… En tijdens het verblijf maakt Maika wel graag een praatje met het personeel van het hotel, maar niet in functie, maar als een local. Ze wil weten waar de locals eten, waar zij heen gaan in hun vrije tijd, wat zijn de insiders van de omgeving?

Bert gaat tevreden terug naar huis als hij lekker tot rust is gekomen. Lekker in het zonnetje heeft gezeten, boekje gelezen, lekker gegeten heeft. Dat is ook wat hij aan de buren verteld als ze terugkomen en ze vragen “Hoe was je vakantie, Bert?”. “De reis ging voorspoedig, we hadden goed weer en het eten was best lekker. Misschien ook wel eens wat voor jullie.”

Maika gaat tevreden terug als ze wat beleefd heeft, mensen heeft ontmoet en gesproken, even mee heeft geleefd met de locals. Bij thuiskomst vertelt ze dat haar vriendinnen, laat ze foto’s zien van bijzondere dingen die ze heeft gezien en vertelt ze over de wandeltocht door een berg spelonk, waar ze zich helemaal besefte welke bescheiden plek ze in de wereld heeft.

Het punt zal duidelijk zijn. Bert en Maika zijn elkaars tegenpolen in het model en dat chargeert natuurlijk de verschillen. Maar het is goed om je te realiseren dat de zeven groepen zo verschillend van elkaar zijn dat ze allemaal een eigen aanpak vragen. In iedere fase van de experience journey en ieder moment van de travel moments. Kies je doelgroep, vreet je in deze groep en kijk door hun ogen naar je bedrijf. Naar je product, je service, je personeel, je promotie, de boodschap, de foto’s, de tekst en de tone-of-voice. Op alle onderdelen moet je het optimaliseren voor de doelgroep. Alleen dan ga je excelleren. Dan is het in een vraagmarkt niet nodig om alleen op prijs te concurreren, maar concurreer je op de optimale aansluiting op de wensen van een specifieke doelgroep. Zo zal Bert waarschijnlijk niet in je hostel komen, maar per saldo komen er wel veel meer Maika’s. Alleen zo ga je het winnen en overleven in de toeristische sector, ook wanneer het een keer weer minder gaat.